Nega kože u zimskim mesecima - izazov kome se može doskočiti

  • Bez autora
  • Jan 09 2022
  • 976 pregleda

Nega kože u zimskom periodu predstavlja poseban izazov. Hladan vazduh, uporan vetar, niske temperature ili velike temperaturne promene, što je sve češće slučaj tokom poslednjih zima, prljavština i čađ, smog - sve to na kožu negativno utiče.

Andrijana Cvijetinović je, gostujući u Jutarnjem programu, rekla da promene retko kad prijaju, a posebno velike temperaturne razlike.

„Kada su u pitanju vrlo hladne zime, štetni agensi isušuju našu kožu i tada nam je potrebna dodatna hidratacija", kaže Cvijetinovićeva i dodaje da je potrebno, pošto se koža hrani i spolja i iznutra, obratiti pažnju na ishranu, prvenstveno bogatu antioksidansima.

Preporučuje raznovrsnu ishranu i dosta voća i povrća, posno meso, ribe, žitarice...

I suplementi su poželjni, kaže, ali ne sme da se pretera.

Uveče je neophodno očistiti kožu, preko dana lice hidrirati hidrantnom kremom, a kada je baš hladno, nije loše ni na licu imati masniju kremu koja stvara film.

Govoreći o greškama koje pravimo tokom nege kože, ističe da se to najčešće dešava prilikom izbora preparata.

„Treba otići kod dermatologa i posavetovati se i ispitati koji je naš tip kože, zato što adekvatnom tipu kože odgovara posebna krema, jer ako koristimo pogrešnu, može da dođe do problema među kojima su i alergijske reakcije", rekla je Cvijetinovićeva.

Zimi, naglašava, naročito ako smo često na otvorenom, ili skijamo, našoj koži je potrebna masnija krema koja će je štititi. Te kreme treba da imaju i zaštitni faktor od sunca, kako se ne bi pojavile smeđe flekice.

Par kapi jabukovog sirćeta, ili limuna, mogu pomoći protiv flekica, ukoliko se ipak pojave. Treba ih naneti na komadić vate i stavljati na kožu.

I muškarci treba da vode računa o zdravlju kože, mada, kako navodi magistar farmacije, žene češće neguju svoje lice, jer je njihova koža tanja. S druge strane, muškarcima je nega potrebna, pošto se uglavnom svakodnevno briju.

Savetuje losione posle brijanja blaže teksture sa manjim procentom alkohola jer isušuje kožu.

Naglašava da je najvažniji korak u održavanju zdravlja, lepote i elastičnosti kože - pravilno čišćenje.

„Tokom dana nakuplja se prljavština i od ključne važnosti je piling, odnosno, treba otkloniti mrtve ćelije, a to može umivanjem nekim blagim sredstvom, nikako agresivnim jer to dovodi do isušivanja kože", rekla je i dodala da piling možemo raditi nekoliko puta nedeljno.

Kao prirodni piling, navela je talog od kafe ili kristal šećer.

Na tržištu je sve veći broj preparata koji sadrže kolagen, hijaluron, retinol...

„Posle 30. godine, produkcija kolagena se smanjuje, ćelije usporeno rade, tačnije - umrtvljuju se i zato te ćelije treba aktivirati. Tu veliku ulogu ima retinol koji pomaže, i njegova osnovna uloga, to je komponenta vitamina A, je da aktivira proces otklanjanja nepravilnosti na koži i da sintetiše kolagen. Još je bolje kad se koristi sa hijaluronom i hidratantnom kremom", objasnila je Cvijetinovićeva.

Dodaje da je i hijaluron koristan, i da je kao komponenta uobičajen „stanovnik" našeg organizma. Deluje kao sunđer, vezuje vodu i tako održava tonus kože.

Kada je u pitanju kolagen, osim preko kozmetičkih preparata, Cvijetinovićeva savetuje da je podjednako korisno unositi ga i putem ishrane. 

Povezane informacije

Komentari

    Prikaži više 
     Prikaži manje

Ostavite komentar